3.18.1. Bina planları Çizim kuralları

Bina planı; Yandex Maps'te alışveriş merkezleri, iş merkezleri vb. çok katlı tesislerin kat planlarını oluşturmak ve sonrasında sergilemek için kullanılan bir objedir.

Bina planı hiyerarşik yapıdadır; plan, düzeylere bölünür, düzeyler ise binanın katlarına karşılık gelir. Her kat (düzey) farklı türlerdeki mekanlara bölünür. Bu düzeylerin her birisinde farklı türde altyapı unsurları (asansörler, merdivenler, çeşmeler vb.) ve yerler (kurumlar) çizilebilir. Bina planı çizimi ve özellik ekleme kuralları aşağıdaki sıraya göre yapılır: Plan → Düzey → Mekan → Bariyerler → Altyapı objeleri → Bilgi servisi objeleri → Yerler (kurumsal objeler).

Uyarı.

Bu servisin mevcut sürümünde kullanıcılar bina planları oluşturamaz.

3.18.1.1. Bina planları

Bina planının çizilmesi hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. bölüm 3.18.2.1. Bina planı.

Bina planı etiketinin görüntüleneceği nokta, ilgili bina çokgeninin ortasına yakın bir yere yerleştirilmelidir:

Bina planının görüntülenmesi hakkında ayrıntılı bilgi için bkz.: 3.18.2.8. Planı ön izleme.

3.18.1.2. Bina planı düzeyleri

Bina planlarının çizim ve düzenleme yöntemleri Yandex Map Editor'deki tüm çokgen türü basit objelerin çizim ve düzenleme yöntemleriyle aynıdır.

Bkz. bölümler:

Bina planındaki her düzey, binadaki her bir katın planına karşılık gelir. Bununla birlikte:

3.18.1.2.1

Çatı şekli taban şeklinden farklı olan binalar için düzey planları, bulundukları katların gerçek şekillerine uygun olarak çizilmelidir.

3.18.1.2.2

Binanın, yükseklikleri farklı bölümleri varsa bunların çokgenleri birbirinden farklı olabilir.

3.18.1.2.3
Ticari bir tesise veya bir ulaşım tesisine bitişik durmasına karşın ondan bağımsız olan ve o objeyle hiçbir mimari bağlantısı olmayan fakat yine de görsel olarak söz konusu objenin bir parçası sayılabilen binaların çokgenleri, objenin bina planı düzey çokgenine dahil edilebilir. Fakat mobil yapılar, prefabrike dükkanlar vb. objeler bu kuralın kapsamında değildir. Örneğin, alışveriş merkezine bitişik bir restoran bu durumun bir örneğidir:

3.18.1.3. Kapalı mekanlar

Bina planı düzeyi birkaç bölüme/odaya bölünüyorsa Bina planı düzeyi panelindeki Bölümler/Odalar alanında Ekle'ye tıklayın.

Bölümler/Odaların çizim yöntemleri, tüm çokgen türü basit objelerin çizim yöntemleriyle aynıdır (ayrıntılar için 2.7.3. Basit çokgen türü objeler bölümüne gidin). Herhangi bir düzeyde (katta) yer alan bölümler/odalar, onları ayıran duvarlarla belirtilir. Düzey, duvarlarla değil de bariyerlerle bölünüyorsa ilgili alanlar bariyerler çizilerek ayrılır (bkz. 3.18.1.4. Bariyerler).

Not. Düzeydeki bölümler/odaları tek tek çizmeden önce o düzeyde (katta) katın şekliyle tamamen örtüşecek ve kategorisi “Halka açık” olan teknik bir obje oluşturulur.

Bina mekanları 3D şemalarına göre çizildiğinde şekli mekanın yer (döşeme) şekline uygun olarak çizilir (binanın taban alanına benzer şekilde):

3.18.1.3.1

Herhangi bir düzeyde (katta) yer alan bölümler/odalar, onları ayıran duvarlarla belirtilir.

3.18.1.3.2

Bitişik olan komşu bölümler/odaların şekilleri birbiriyle uyumlu olmalıdır:

Doğru Yanlış
3.18.1.3.3

"Bina Planları" katmanında çizilen ayrı mekanların dışındaki sabit veya yürüyen merdivenlerin, altından serbest geçiş mümkün olduğu sürece ayrı mekan olarak çizilmez.

Not. Merdivenin, yürüyen merdiven veya kaldırımın altından serbest geçişin varlığı veya yokluğu hakkında kesin bir bilgi yoksa, bu objeler ayrı odalar olarak gösterilmelidir.

Satıcı için özel bir oda ayıran tüm kurumları bina planlarında ayrı mekanlar olarak göstermeye izin verilir.

3.18.1.3.4

Alışveriş veya iş merkezlerinde ana satış veya çalışma alanının önündeki özel kapalı giriş mekanları ayrı mekan olarak gösterilir.

Öte yandan, içinde sadece dönen kapının bulunduğu küçük kapalı mekanlar ayrı mekanlar olarak gösterilmez.

3.18.1.3.5

Sinema salonların alanları “İş amaçlı” binalar olarak çizilir; içindeki salonlar, tuvaletler, vestiyerler vb. ise ayrı mekanlar (odalar) olarak oluşturulur.

3.18.1.3.6

Kurumun kendine ait mekanı yoksa ve kullandığı mekan daha küçük kurumlara ait birkaç daha küçük mekandan/binadan oluşuyorsa, büyük kurumu simgeleyecek obje noktası bu kurumun kullandığı alanın ortasına yakın bir yere ve tercihen kapalı bir alana yerleştirilmelidir.

Örneğin: Galereya alışveriş merkezinde bulunan Eat Market yemek pazarı; Aviapark alışveriş merkezinde bulunan Trend Market mağazası; Olimp alışveriş merkezinde bulunan Olimp mobilya galerisi.

3.18.1.3.7

Avlu ve “İşletme” türlerindeki mekanlarda altyapı objelerinin bulunduğu servis bölümleri ayrı mekanlar olarak “çizilmez” (mekan türleri için bkz. 3.18.2.3. Kapalı mekanlar).

3.18.1.3.8

Birbirine bitişik olan servis mekanları, depolar vb. bina planlarında ayrı bölümler/odalar olarak çizilmez; bunlar, “Servis amaçlı” türündeki bir veya birkaç büyük bölümle/odayla birleştirilir (bina türleri için bkz. 3.18.2.3. Kapalı mekanlar)

3.18.1.3.9

Alışveriş merkezinin üst katlarında bulunan iş merkezi mekanları bu alışveriş merkezine ait değilse ve girişleri sınırlıysa bu mekanlar haritada gösterilmez.

3.18.1.4. Bariyerler

Bina planı bariyerlerle birkaç bölüme ayrılmışsa, Bina planı düzeyi panelindeki Bariyerler alanında Ekle butonuna tıklayın.

Çizim yöntemleri, tüm çizgi türü basit objelerin çizim yöntemleriyle aynıdır (bkz. bölüm 2.6.1. Çizgi türü basit objeler).

3.18.1.4.1

Binaların ortak alanlarına (koridorlar, bekleme odaları, yemek alanları vb.) doğrudan geçişi sınırlayan duvarlar ve bölmeler bariyerler şeklinde çizilir.

“İşyeri” ve “servis amaçlı” binaların içindeki duvarlar ve bölmeler çizilmez.

Halka açık olup içinde paravan bulunan mekanlarda (asansör odaları veya tuvaletler gibi) paravanın bariyer olarak işaretlenmesine izin verilir.

3.18.1.4.2

Aynı kat içinde bulunan yürüyen kaldırımlar da tek çizgi ile bariyer olarak çizilir.

3.18.1.4.3

Ulaşım tesislerinin planlarında girişte veya binanın içindeki güvenlik ve bagaj kontrolü alanlarının sınırlarını belirleyen korkulukları çizmek için bariyerler kullanılır.

Alışveriş merkezleri girişlerindeki bu tür korkuluklar çizilmez.

3.18.1.5. Altyapı objeleri

Düzenlemesi yapılan düzeyde altyapı öğeleri mevcut ise (asansörler, yürüyen merdivenler vb.) Altyapı kısmındaki Bina planı düzeyi panelinde Ekle'ye tıklayın.

Altyapı paneli açılır:

Altyapı objesi çizim yöntemleri, tüm nokta türü basit objelerin çizim yöntemleriyle aynıdır (ayrıntılar için 2.5. Nokta türü objeler bölümüne gidin).

Altyapı objelerinin türleri için bkz. 3.18.2.5. Altyapı objeleri.

  • İlgili objenin noktası, objenin bulunduğu konumun mümkün olduğunca ortasına yerleştirilir (merdiven, yürüyen bant, yangın çıkışı, yangın merdiveni, rampa türlerindeki objeler bu kuraldan istisnadır).

    Bu objelere karşılık gelen noktalar, objelerin giriş/çıkışına çizilir.

    Yürüyen merdiven türündeki noktalar sadece yürüyen merdivenin girişinde çizilir, çıkışlarda çizilmez.

  • Birbirine yakın olan ve bir bütün olarak çalışan aynı tür objeler, aralarında başka türden objeler bulunmaması koşuluyla, tek obje olarak haritada gösterilerek ilgili obje noktası bu iki objelerin ortasına yerleştirilir.
  • Merdiven ve Rampa türündeki objeler, ancak aralarında komşu katları birleştiriyorsa çizilir.
  • “İşletme” türündeki alanlarda yalnızca yürüyen merdiven, merdiven, yürüyen bant, rampa veya asansör gibi altyapı objeleri ayrı objeler olarak gösterilebilir (ilgili işletmenin odaları/bölümleri birden fazla katta bulunuyorsa).
  • Kasa, deneme kabini türlerindeki objeler “İşletme” türündeki mekanlarda çizilmez.
  • Arama ve bagaj kontrolü türündeki objeler sadece ulaşım sistemi objelerinin planlarında çizilir,
  • Engelli park yeri türündeki objeler daima engelliler için ayrılmış park yerlerinin yaklaşık olarak ortasına konulan nokta ile çizilir.
  • Özel isimli park yerleri için özel isimli bir park yeri etiketi oluşturulur; diğer durumlarda ise park yerine otopark etiketi yerleştirilmez.

  • Alışveriş merkezlerindeki Kasa türündeki objeler, buralarda birbirlerinden farklı bilet satan kurumları gösterir.

    Ulaşım tesislerinde ise bilet satan kasalar Bilet gişesi olarak işaretlenir (uzun mesafeli yolculuklar için bilet gişeleri, banliyö treni gişeleri, engelliler için özel gişeler, işitme engelliler için özel gişeler vb.). Bu tür gişelerin resmi adı olması zorunludur. Elektronik bilet satış terminalleri de bu kategoriye ait sayılır.

  • Alışveriş arabası alanı türündeki objeler, süpermarketin önünde alışveriş arabalarının bulunduğu özel alanları işaretlemek için kullanılır; süpermarket binasının içinde bu tür objeler oluşturulmaz.
  • Biniş kapısı türündeki objeler sadece ulaşım sistemi objelerinin planlarında, tren garlarında platform çıkışlarına veya havaalanlarında ana salondan uçağa biniş koridoruna devam eden çıkışlara yakın bir yerde çizilir. İlgili obje ismi sadece çıkış numarasını içermelidir.
  • Metal dedektörü türündeki objeler ulaşım tesislerinin girişlerinde ve bazen gar binasından yolcu platformlarına çıkışlarında da yerleştirilir. Öte yandan, metal dedektörünün yanında ayrıca bir bagaj muayenesi (bagaj güvenlik kontrolü) varsa sadece bagaj muayenesi haritada gösterilir, her iki objenin aynı anda birbirinin yanında gösterilmesi yanlıştır.
  • "Bina Planları" katmanında gösterilmesine izin verilmeyen objelerin bir parçası olmasına karşın kendileri o katmanda gösterilebilen objeler haritada gösterilebilir. Böylece, örneğin, "bank" objeleri kendileri haritada çizilemezken, bankların içindeki şarj prizlerinin "bank" objelerini haritada hiç oluşturmadan haritada gösterilmesine izin verilir.
3.18.1.6. Bilgi servisi objeleri

Bina planı düzeylerinde bilgi servisi objeleri altyapı objeleri ile aynı şekilde oluşturulur. İlgili obje noktası objenin bulunduğu konumun mümkün olduğunca ortasına yerleştirilir. Obje türleri için bkz.: 3.18.2.6. Bilgi servisi objeleri.

3.18.1.7. Yerler (kurum türü objeler)

Otomobil, yiyecek ve içecek, alışveriş gibi kategorilere ait olan çeşitli kurumsal objeler (yerler), bina planı düzeylerinde altyapı ve bilgi servisi objeleriyle aynı şekilde çizilir. Kategoriler listesi için bkz. bölüm 3.6.2.1. Yandex Map Editor menüsü.

Farklılıklar:
  • Alışveriş merkezi, incik-boncuk veya bit pazarı, Sebze-meyve pazarı, Stadyum, Spor kompleksi gibi objeler için bina planları kullanılamaz; bunların Kasa, Akvaryum gibi kendi obje türleri bulunur.
  • An itibarıyla mevcut bir kategoriye dahil edilemeyen objeler planlarda çizilmez.

Çizim yöntemleri, tüm nokta türü basit objelerin çizim yöntemleriyle aynıdır (ayrıntılar için 2.5. Nokta türü objeler bölümüne gidin).

İlgili obje noktası, ait olduğu mekanın (varsa) ortasına yerleştirilmelidir.