3.13.2. Hızlı ulaşım hattı objesi özellik belirleme kuralları

Hızlı ulaşım harita objeleri şunlardır: metro ve hafif metro, hızlı tramvay, hızlı otobüs, teleferik ve monoray yolları, fünikülerler ve diğer şehir sokaklarını kullanmayan yolcu ulaşım sistemleri. Haritadaki hızlı ulaşım objeleri; hat bölümleri ve hızlı ulaşım hatları (bir dizi hızlı ulaşım hattı bölümü), hızlı ulaşım istasyonları ve istasyon çıkışları olarak gösterilir.

Yüksek hızlı ulaşım tesisleri arasında Hafif Raylı Sistem, yüksek hızlı tramvaylar ve “hafif metro” (hafif tramvaylara yapısal olarak benziyorsa) tahsis edilir. HRS için özel çizim kuralları ve yine HRS'ye özgü bazı özellik eklemede farklılıklar bulunur (aşağıya bkz.)

3.13.2.1. Hızlı ulaşım hattı bölümleri özellik belirleme kuralları

Hızlı ulaşım hattı bölümlerinin obje özellikleri menüsü şu şekilde görünür:

Hızlı ulaşım hattı bölümlerine özellik eklerken obje özellikleri için özel olarak belirlenmiş olan kurallara uyulmalıdır:

3.13.2.1.1. Ait olduğu obje

“Ait olduğu obje” özelliği, ilgili hızlı ulaşım hattının hangi bölümüne ait olduğunu gösterir.

Hızlı ulaşım hattı haritaya önceden çizilmişse, bu durumda bu alan girilirken listeden bir ad seçmeniz istenir; eğer hat haritaya girilmemişse, o durumda elle giriş yapılması gerekir (yeni hızlı ulaşım hattı oluşturulur):

Obje kaydedildikten sonra hattın adı menüde bir bağlantı olarak gösterilir, bu bağlantıya tıklanması durumunda hattın düzenleme menüsü açılır. Birbirine benzeyen çizgi türü birleşik objeleri düzenleme yöntemleri, 2.6.2. Çizgi türü birleşik objeler bölümünde açıklanır.

3.13.2.1.2. A Seviyesi ve B Seviyesi

Hızlı ulaşım hatları için Düzey A ve Düzey B özellikleri kullanılmaz (her iki durumda bu özelliğin değeri 0 olmalıdır).

3.13.2.2. Hızlı ulaşım hattı istasyonu özellik belirleme kuralları

Hızlı ulaşım hattı istasyonlarının obje özellikleri menüsü şu şekilde görünür:

Hızlı ulaşım hattı istasyonlarına özellik eklerken obje özellikleri için özel olarak belirlenmiş olan kurallara uyulmalıdır:

3.13.2.2.1 Hızlı ulaşım hatları

“Yüksek hızlı taşıma hattı” özniteliği, belirli bir yüksek hızlı taşıma hattının yüksek hızlı taşıma istasyonuna ait sahipliği belirtir.

İstasyonlar için, istasyonun ait olduğu hattın belirtilmesi zorunludur.

Hızlı ulaşım hattı haritada zaten mevcutsa bu alan doldurulurken adını listeden seçmeniz önerilir. Hat haritada henüz yoksa önce haritaya eklemeniz ve ardından adını listeden seçmeniz gerekir:

Not. Hafif Raylı Sistem hatları için, hatta ait olan istasyonların belirtilmesi zorunludur.

3.13.2.2.2. İsim

Hızlı ulaşım istasyonu adı genel kurallara göre belirtilir; bkz.: 3.1.3. Obje isimlendirme kuralları. Bunlara ek olarak:

  • Resmi adı ve Haritada görünen adı türündeki adlar, kelimenin halleri ve kendi adının diğer özelliklerinden bağımsız olarak her zaman obje türünü belirtmeden girilir.

    Adres parçası olarak türündeki adlar yalnızca “tür adı + özel ad” formatında belirtilmelidir.

    Örneğin:

    • Resmi adı: Yenibosna, Bayrampaşa Maltepe.

    • Haritada görünen adı: Yenibosna, Bayrampaşa Maltepe.

    • Adres parçası olarak: Yenibosna, Bayrampaşa Maltepe.

  • Resmi olmayan bir ad için (örneğin, tarihi adı), adın içeriğine objenin türü eklenebilir. Örneğin, İzmailovskiy Parkı ve İzmailovskiy Parkı Metrosu adı kabul edilebilir.

    Not. Resmi adı, Haritada görünen adı, Adres parçası olarak alanları doldurulması zorunlu alanlardır.

Örneğin:

3.13.2.3. Hızlı ulaşım hattı istasyon girişi özellikleri belirleme kuralları

Hızlı ulaşım istasyonu çıkışlarının obje özellikleri menüsü şu şekilde görünür:

Hızlı ulaşım istasyonlarının çıkışlarına özellik eklerken obje özellikleri için özel olarak belirlenmiş olan kurallara uyulmalıdır:

3.13.2.3.1. Hızlı ulaşım istasyonları

“Hızlı ulaşım istasyonu” özelliği, ilgili hızlı ulaşım istasyonu çıkışlarının hangi hızlı ulaşım istasyonuna ait olduğunu gösterir.

Hızlı ulaşım istasyonu haritaya zaten eklenmişse bu alanı doldurmak için listeden uygun bir isim seçmeniz istenir. İstasyon haritada yoksa önce istasyonun kendisini (bkz.: 3.13.1.2. Hızlı ulaşım istasyonu çizim kuralları), ardından girişlerini oluşturmanız gerekir.

Hafif raylı ulaşım hatları sistemindeki istasyonların tüm çıkışları için mutlaka için mutlaka üst düzey objeler girilmelidir:

3.13.2.3.2. İsim

Hızlı ulaşım istasyonu çıkışının adı, yalnızca özel ismi veya numarası taşıdığı veya başka bir kimlik belirleyiciye sahip olduğunda girilir, bulunmadığında ise girilmez.

Bu tür isim, numara veya diğer türlü kimlik belirleyici “resmi ad” olarak belirtilir.

“Haritada görünen adı” türündeki isimler yalnızca çıkışın belirtilen resmi adı mevcut kurallara göre çok uzun olup bunun kısaltılması gerektiği durumlarda girilir. Böylelikle resmi adın o kısaltılmış hali haritada görünen adı olarak girilir.

Resmi adların örnekleri:

  • Numaralı çıkış: 1,

  • Özel isim taşıyan çıkış: GMK Bulvarı, Ziya Gökalp Caddesi (Ankara metrosunın bazı istasyonlarının çıkışları kendi isimlerine sahiptir),

  • Özel kimlik belirleyiciye sahip çıkış: D1.

Uyarı.

1) Yol çıkışının götürdüğü sokakların, adreslerin ve simgesel yapıların Endikasyonları (örneğin, Andropov Bulvarı’na, Orbit sinemasına, Kolomenskoye Müzesi koruluğuna, vb.) çıkışların kendi isimleri değildir.

2) Aşağıdaki öğeler b,r çıkış adının veya kimlik belirleyicisinin parçası sayılamaz:

  • Çıkışın ait olduğu istasyonun adı,

  • İsmi veya kimlik belirleyiciyi tanımlayan “giriş” veya “çıkış” sözcükleri,

  • çıkış durumu notları (örneğin kapalı, onarımda gibi);

  • çıkışın tasarım özellikleri hakkında bilgi (örneğin asansör).