3.4.2. Bina özellikleri ekleme kuralları

Uyarı.

Bina objesi, Giriş kapısı türünde objelerle tamamlanır. Daha fazla bilgi için 3.4.3. Bina girişleri: Çizim ve özellik ekleme kuralları bölümüne gidin.

Obje özellikleri menüsü şöyle görünür:

Bir “Yere” özellik ekleme yöntemi, Yandex Map Editor'deki tüm objelere özellik ekleme yöntemiyle benzerdir.

Bina özellikleri menüsü binanın ek özelliklerini ekleyip düzenlemeyi sağlayan özel bir eklenti içerir:

Not.

Eklenti aşağıdaki durumlarda açılır;

  1. Yeni bir obje oluştururken Kaydet butonuna tıkladıktan sonra.
  2. Obje düzenlenirken Düzenle butonuna tıkladıktan sonra.

Eklenti:

Resimde görülebilen tüm binalar ve sabit yapılara (daimi olmayan, bina arsasında yapılan yapılar, satış tezgahları, verandalar ve benzerleri dahil) ilgili tür özellikleri eklenmelidir.

3.4.2.1. Tür

Bina türü listeden seçilir;

  • Konut, yurt, bahçe ve yazlık evler (genellikle bir arsada tek bir bina) de dahil olmak üzere, oturmak için kullanılan binalar.

    Konut olarak tasarlanmış fakat şu an çoğunlukla işletmeler tarafından kullanılan binalar da konut kategorisine dahildir. İşletmelerin tüm binayı işgal etmesi durumunda ise binaya bu işletmelerin profiline uyan (örneğin, ticari) bir tür atanır.

  • Sanayi; aşağıdakiler hariç, sanayi bölgelerinde veya tarımsal işletmelerde bulunan tüm binalardır:

    • Sanayi işletmelerinin idari binaları (Ofis Binaları türüne ait),

    • Garaj kooperatiflerinin alanlarında bulunan garajlar (bunlar, Bina veya yapı türüne ait sayılır).

  • Eğitim, kreş ve anaokullar, okullar (spor, sanat, müzik okulları da dahil), teknik liseler, meslek liseleri vb., üniversiteler, bilim enstitüleri ve laboratuvarları, sürücü okulları, kütüphaneler.

  • Ticaret, alışveriş, alışveriş ve eğlence merkezleri ve kompleksleri, süpermarketler, mağazalar, eczaneler, hizmet değil mal satışını yapan stantlar ve kiosklar.

  • Tıp, hastaneler, poliklinikler, diş merkezleri ve bölümleri, tıbbi amaçlı kullanılan tıbbi kurumların bulunduğu alanlardaki binalar (hastane binaları, morglar, vs.), tıbbi asistan noktaları, tıbbi araştırma enstitüleri.

  • Kültür ve rekreasyon, müzeler, galeriler ve sergi salonları, tiyatrolar, sinemalar, konser salonları, sirkler, hayvanat bahçeleri (hayvanların tutulduğu binalar), Kremlin/şato/kule duvarları, kafeler, restoranlar, oteller vb.

    Anıt olmak üzere veya müze sergisinin bir parçası olarak kalıcı olarak yerleştirilen eski gemi veya uçakların vb. bu tür objeler olarak haritaya eklenmesine izin verilir.

  • Din, dini ibadetlerin yerine getirilmesinde kullanılan binalar (kilise, şapel, cami, sinagog vb.), kilise ve manastırlar topraklarında bulunan dini amaçlı binalar.

  • Spor, stadyumlar, spor sarayları, spor kompleksleri, spor sahaları, spor havuzları, tribünler, spor yapmak için kullanılan diğer spor tesisleri.

  • Ofis Binaları, ofis binaları ve iş merkezleri, sanayi işletmelerin idari binaları.

  • Devlet, devlet organlarının ve çeşitli kurumlarının bulunduğu binalar: farklı düzey idareler, hükümetler ve parlamentolar, bakanlıklar ve daireler (vergi ve sosyal güvenlik dahil), uluslararası kuruluşlar vb.

  • Ulaşım, limanlar, havaalanı terminalleri, tren garları, nehir istasyonları, otogarlar, ikmal depoları, şehir ulaşım tesisleri, metro giriş binaları, füniküler istasyonları.

  • İş ve hizmetler, ana işletmenin seçilmesi zor olan çeşitli işletmelerin işgal ettiği binalar, içindeki işletmelerin faaliyet konusu hizmet sağlanması olan binalar, benzin istasyonlarındaki binalar.

  • Diğer Yapılar şunlardır: garajlar, çok katlı otoparklar ve halk garajları, müstakil yerleşim bölgelerinde ve bahçe arazilerindeki ek yapılar, barakalar, geçiş ve kontrol noktaları, umumi tuvaletler, kazan daireleri veya ara trafo istasyonları gibi konut ve kamu hizmet tesisleri, fenerler, metro ve tünellerin havalandırma şaftları, şaft ve tünel ağızları, çiftlik yapıları, baz istasyonları, toplu taşıma durak kamelyaları, rotondalar, kreş verandaları, güvercinlikler, üstü kapalı çöplükler vb.

    Örneğin:

    Garajlar ve yarı kalıcı yapılar haricindeki anılan binalar ve yapılar sanayi bölgelerinde bulunuyorlarsa Sanayi kategorisine dahil edilir.

  • Çok katlı bir binaya eklenen, üzerinden araçların veya yayaların geçmesine izin verilen ve üzerinde çeşitli bahçe altyapı tesislerinin, çim veya bitkilerin bulunduğu düşük bir giriş yapısına stilobat denir.

    Üzerinde bahçe altyapı tesislerinin veya bitkilerin bulunmadığı benzer ilave bloklar haritaya “Stilobat” olarak çizilmez.

    Örnek

    “Stilobat” olarak işaretlenen:

    Başka bir türle işaretlenenler:

Sanayi bölgeleri hariç olmak üzere, hastaneler veya okullar gibi geniş alanlar kullanan ve çok sayıda farklı amaçlı ünite/binadan oluşan objelerin sınırları içinde bulunan binaların tür değerleri, binaların amaçlarına göre tek tek belirtilir; tür değerinin tüm binalara alanın kullanım amacına göre toplu olarak uygulanması yanlıştır.

Örneğin bir hastaneye ait alanda hastane ünitelerinin bulunduğu binalar Sağlık türü, teknik ve yardım amaçlı odalar ve depolar Diğer Yapılar türü, yemekhane Kültür ve eğlence türü, hastane alanında bulunan mağaza ise Ticaret türü olarak sınıflandırılır.

Eğer bina farklı amaçlar için kullanılıyor ve bu farklı türler olarak tanımlanabilir ise o zaman ana kullanım şekli (binadaki “ana” kuruma göre) belirlenmeli ve binaya ilgili tür tanımlanmalıdır. Binada farklı profilli birkaç eşdeğer işletme bulunması durumunda bina, iş ve hizmetler türü olarak sınıflandırılır.

Konut dışı / idari mekanlar bulunan konut binaları, Konut türü olarak sınıflandırılır.

Çok katlı konut binalarıyla birleştirilen ek yapıların türü kullanım amaçlarına göre belirlenir; bu tür ek yapılar Konut türü olarak sınıflandırılmaz.

3.4.2.2. Durum

Bina durumu listeden seçilir:

  • Kullanımda, kullanıma alınmış ve amacı doğrultusunda kullanılan objeler veya yapımı tamamlanıp kullanım izni verilen binalar. varsayılan olarak belirlenir.

  • Yapım aşamasında olan binalar, temelin oluşturulduğu andan itibaren çizilebilir.

    İnşaatı henüz başlamamış olan objeler (yapımı başlayana kadar) çizilmez (“Planlanan objeler” bölümünde açıklananlar hariç).

    Görüntülerin güncelliğini yitirebileceğinden, güvenilir ayrıntılı bilgiler olmaksızın yalnızca uydu görüntülerine göre binaya bu durum tanımlanmamalıdır.

  • Terk edilmiş, uzun süredir hiçbir şekilde kullanılmayan binalardır. Bu tür, inşaatı uzun süre önce askıya alınmış objelerin yanı sıra, yarı yıkılmış objeleri de kapsar.
  • Yıkılmış, arazide görünür izleri kalmamışsa bile tamamen yıkılmış veya tahrip olmuş objelerdir. Bu tür objeler, uydu görüntüsünde göründükleri sürece harita üzerinde de çizilir.

    Uydu fotoğrafları yenilendiğinde bu objeler silinmelidir.

    Yıkılmış objeler, sadece bulunduğu alanda başka bir objenin yapımına başlanması veya inşaatı tamamlanıp bu yeni objenin haritaya eklenmiş olması durumunda silinmelidir.

  • Plan aşamasında — henüz inşa edilmemiş ama resmi inşa planında parametreleri verilmiş konut binaları ve dağ evleri köyü.
    Not.

    Şu anda bu özellik değeri yeni veya haritada zaten mevcut olan objeler için kullanılamıyor.

3.4.2.3. Yükseklik

Bina yüksekliği, haritada tüm binalar ve yapılar için gösterilir; ek sembol, yorum ve not olmaksızın metreleri gösteren tam sayı ile tanımlanır. Alanda karakter sayısı en fazla üçtür.

Binanın net yüksekliğinin bilinmemesi durumunda binanın bir katının yüksekliğini üç metre olarak sayarak yaklaşık bir değer girilmesine izin verilir.

Not.

Bu özelliğin eklenmesi tercih edilir ancak henüz yapım aşamasında olan binalar için, ayrıca tek katlı ve iki katlı binalar için bir yükseklik değeri atama zorunluluğu yoktur.

Binanın yüksekliğini belirtirken:

  1. Binaların yeraltı kısımları dikkate alınmaz.
  2. Binanın bir yamaçta bulunması ve farklı taraflardan farklı yüksekliklere sahip olması durumunda yüksekliği, ana cephe tarafından belirtilir. Ana cephe belirlenemez ise yükseklik olarak bina yüksekliklerinin en küçüğü gösterilir.
  3. Yapım aşamasında olan bir bina için tercihen periyodik güncelleme gerektiren gerçek yüksekliği yerine biliniyorsa proje yüksekliği gösterilmelidir.
  4. Bina bir tabanın üzerinde yer alıyorsa yükseklik olarak tabanın ve binanın toplam yüksekliğini girin.

    Aşağıdaki fotoğrafta mavi okla gösterilen taban kısmının yüksekliği 9 m, yeşil okla gösterilen 16 katlı binanın yüksekliği ise 48 metredir (16 × 3 = 48; her kat 3 metre sayılmaktadır).

    Bu durumda, binanın toplam yüksekliği; taban kısmının yüksekliği ile katların yüksekliğinin toplamı olup, 9 + (16 × 3) = 57 metre olacaktır.

Not.

Harita üzerindeki bina yüksekliğinin görüntülenmesi, girilen yükseklik değerine bağlı olup doğrusal değildir.

3.4.2.4. Ana kurum

Ana kurum alanına bu binadaki ana kurumun adı yazılır (böyle bir kurum seçilebiliyorsa).

Örneğin, “Ticaret” türlü binada ufak bir çiçek ve kuyumcu mağazalarının yanı sıra binanın büyük kısmını kullanan bir gıda süpermarketinin bulunması durumunda o süpermarket bu binada bulunan ana kurum olarak seçilmelidir.

Bu durumda Ana kurum alanında binada bulunan işletmelerden oluşan seçenekler listesinden bu süpermarket seçilir:

Böylece bina, seçilmiş obje ile ilişkilendirilmiş olur. Objenin ismi panelde resimde yeşil okla işaretlenmiş objeye gidebileceğiniz bağlantı olarak gösterilir:

Buraya giriş yapmak zorunlu değildir.

Not.

Binanın kendi adı varsa bina sınırları içerisinde “Kültür; turistik mekanlar veya objeler” kategorisindeki “Turistik mekan” türüne ait “Yer” türü bir obje oluşturulur ve bu objeye binanın adı verilir.

3.4.2.5. Binanın ek özellikleri: Adres, bina girişleri, yerler

Binaya ek özellikleri eklemek için bina özellikleri menüsünün ayrıntılar bölümünü açın. Eklenti aşağıdaki durumlarda açılır;

  • yeni bir obje oluştururken Kaydet butonuna tıkladıktan sonra;
  • Obje düzenlenirken şeklindeki Düzenle butonuna tıkladıktan sonra.

Eklenti, binaya adres, bina girişleri ve binada bulunan işletmeler gibi ek özellikleri eklemek ve düzenlemek için tasarlanmıştır:

3.4.2.6. Ek özellikler: Adres

Bir veya birden fazla bina adresini eklemek için:

  1. Bina özellikleri menüsünün ayrıntılar bölümünü açın (3.4.2.5).
  2. Adres satırında Ekle öğesine tıklayın.
  3. Açılan Adres panelinde bina adresini girin.

    Adres belirleme kuralları için 3.5.2. Adres özelliği ekleme kuralları bölümüne gidin.

3.4.2.7. Ek özellikler: Bina girişleri

Bina resmine bina girişleri eklemek için:

  1. Bina özellikleri menüsünün ayrıntılar bölümünü açın (3.4.2.5).
  2. Bina girişleri satırında Ekle butonuna tıklayın.
  3. Örneğin, Bina girişi gibi, özellikler menüsü açılır.

    Bina girişlerine özellik ekleme ve çizim kuralları için 3.4.3. Bina girişleri: Çizim ve özellik ekleme kuralları bölümüne gidin.

3.4.2.8. Ek özellikler: Yerler

Binada bulunan kurumları veya objeleri bina çizgisine eklemek için:

  1. Bina özellikleri menüsünün ayrıntılar bölümünü açın (3.4.2.5).
  2. Yerler satırında Ekle'ye tıklayın.
  3. Açılan eklenebilir objelerin menüsünden gerekli obje türünü seçin.
  4. Seçtiğiniz türe ait bir objeyi, çizerek ve buna özellikler ekleyerek oluşturun. (Ayrıntılı bilgi için 3.6. Yerler bölümüne gidin.