• Buradasın

    2 dakikada 1 kilogram bal yedi

  • Kazdağlar ı, bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Kazdağları Bal Hasat Şenliği ’ne ev sahipliği yaptı. 
    1
    10 saat önce
    Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği yarışmada, 2 dakika içerisinde en fazla balı yiyen yarışmacı birinci oldu. 
    2
    10 saat önce
    Yarışmada, iki dakika içinde tam 1 kilogram bal tüketen yarışmacı hem birinci oldu hem de izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. 
    3
    10 saat önce
    Deveci, Kazdağları Siyah Balı’nın, Amerika’da düzenlenen dünyanın en prestijli Uluslararası Bal Yarışması’nda 8 yıl üst üste dünya birincisi seçildiğini belirtti. 
    4
    9 saat önce
    Deveci ayrıca, Bezmialem Üniversitesi'nde yapılan analizlerde Kazdağları Siyah Balı'nın, Türkiye ve dünyanın en kaliteli ballarından dört kat daha yüksek değere sahip olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. 
    5
    9 saat önce

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    2025 yılında Uluslararası Bal Yarışması'nda yarışan ballar arasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin çam, çiçek ve meşe balları, Eskişehirli üretici Hakkı İşçi'nin Ağaçhisar balı ve Bitlis balı bulunmaktadır 124.
    Ayrıca, Türkiye'den katılan firmalar Paris International Honey Awards 2025'te toplamda 1 platin, 15 altın ve 1 gümüş ödül kazanmıştır 3.
    Yarışan balların tam listesine ulaşılamamıştır.
    5 kaynak
    Bezmialem Üniversitesi'nin bal analizleri hakkında bilgi bulunamadı. Ancak, Kazdağları Siyah Balı'nın analizlerinin Bezmialem Üniversitesi'nde gerçekleştirildiği ve bu analizler sonucunda balın, Türkiye ve dünyanın en kaliteli ballarından dört kat daha yüksek değere sahip olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığı belirtilmiştir 1.
    Bezmialem Üniversitesi, balın kanser üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla da çalışmalar yürütmüştür 5. Bu çalışmalarda, balın fenolik madde içeriği ve kanser hücrelerini öldürme potansiyeli incelenmiştir 5.
    5 kaynak
    Balın sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
    • Öksürüğe iyi gelir 14. Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri sayesinde boğazı yumuşatarak öksürüğü hafifletir 14.
    • Bağışıklığı güçlendirir 12. Antioksidan, antiinflamatuar ve antibakteriyel bir besin olan bal, dozunda tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirir 12.
    • Kalp sağlığı riskini azaltır 14. Kan basıncını düşürerek kandaki yağ oranlarını azaltıcı etki yapar 1.
    • Vücudu iltihaplardan korur 14. İçerdiği antioksidan sayesinde vücutta oluşan iltihapların neden olduğu hastalıkları önleyebilir 14.
    • Sindirim sistemini destekler 12. Probiyotik etkisi, bağırsak florasının korunmasına yardımcı olur 12.
    • Hafızayı güçlendirir 13. Beyin fonksiyonlarını korumaya ve iyileştirmeye yarayan antioksidanlar içerir 13.
    • Yanık ve yaraların iyileşmesini destekler 14.
    Balın tek başına tedavi edici bir ilaç olmadığı, yalnızca destekleyici bir gıda olarak kullanılabileceği unutulmamalıdır 2.
    Bal tüketmeden önce, özellikle diyabet veya başka sağlık sorunları olan kişilerin bir sağlık uzmanına danışmaları önerilir.
    5 kaynak
    Kazdağları Siyah Balı'nın bazı özellikleri:
    • Üretim: Arılar, kestane, meşe palamudu, pelit ve Kaz Dağları'nın endemik bitki türlerinden nektar ve polen toplar 134.
    • Renk ve Aroma: Koyu renkli ve kendine has hoş bir aromaya sahiptir 4.
    • Antioksidan İçeriği: Yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir 25.
    • Faydaları: Bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji verir, doğal antibiyotik etkisi vardır ve iltihap giderici özellikleri bulunur 25.
    • Kanserle Mücadele Potansiyeli: Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit'in araştırmalarına göre, siyah balın kanser hücrelerini yok etme potansiyeli vardır 135.
    • Ödüller: 8. Uluslararası Bal Yarışması'nda "Koyu Bal" kategorisinde birincilik kazanmıştır 124.
    Uyarı: Arı ürünlerine alerjisi olan kişilerin ve 1 yaş altı çocukların siyah bal tüketmesi tavsiye edilmez 4.
    5 kaynak
    Kazdağları Bal Hasat Şenliği'nin amacı:
    • Kazdağları balının marka değerini artırmak ve uluslararası alanda tanıtımını sağlamak 124.
    • Bölge arıcılığını desteklemek ve üreticilerin emeklerini taçlandırmak 125.
    • Yerli üreticileri uluslararası iş birliğiyle güçlendirmek 12.
    • Kazdağları'nın eşsiz doğasını ve biyolojik çeşitliliğini vurgulamak 12.
    5 kaynak