• Buradasın

    Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'ın tutukluluğuna itiraz

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Resul Emrah Şahan'ın siyasi kariyeri şu şekilde şekillenmiştir:
    • Eğitim ve İlk İş Deneyimi 12. 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden mezun olduktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Metropolitan Planlama ve Tasarım Merkezi’nde çalıştı 12.
    • Beylikdüzü Belediyesi'ndeki Görevleri 12. 2014-2019 yılları arasında Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde Teknik Koordinasyon ve Projeler Birimi Koordinatörü olarak görev yaptı 12.
    • İstanbul Planlama Ajansı ve BİMTAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı 12. 2019-2023 yılları arasında İstanbul Planlama Ajansı Başkanlığı ve BİMTAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı 12.
    • Şişli Belediye Başkanlığı 13. 2024 Yerel Seçimleri'nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı olarak Şişli Belediye Başkanlığı'na seçildi ve 4 Nisan 2024'te mazbatasını alarak göreve başladı 13.
    • Gözaltı ve Görevden Uzaklaştırma 12. 19 Mart 2025 tarihinde "terör ve örgütlü suçlar" soruşturmaları kapsamında gözaltına alındı ve 23 Mart 2025'te İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırıldı 12.
    Şu anda Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunmaktadır 1.
    5 kaynak
    Şişli Belediyesi'ne kayyum süreci şu şekilde işledi:
    • Tutuklama ve Görevden Uzaklaştırma: Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, "Silahlı Terör Örgütüne Yardım Etme" suçlamasıyla 23 Mart 2025 tarihinde İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı ve görevinden uzaklaştırıldı 34.
    • Kayyum Ataması: İçişleri Bakanlığı, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca Şişli Kaymakamı Cevdet Ertürkmen'i İstanbul Valiliğince Şişli Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirdi 34.
    • Hizmet Aksaklıkları: Kayyum yönetiminin göreve başlamasının ardından, özellikle temizlik hizmetlerinde aksamalar yaşandı ve ilçe çöp yığınlarıyla doldu 1.
    Bu süreç, halk arasında tepkiyle karşılandı ve belediye hizmetlerinin siyasi hesaplaşmalara kurban edilmemesi gerektiği yönünde çağrılar yapıldı 1.
    5 kaynak
    Resul Emrah Şahan'ın tutukluluk sürecine yapılan itirazlar şu şekilde işlemektedir:
    • İtiraz Başvurusu: Şahan'ın avukatları, tutukluluğa itiraz etmek için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe sunmuştur 12. Bu dilekçede, tutukluluğun süre açısından orantısız ve hukuki bakımdan dayanaksız olduğu, ayrıca Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer hakkında verilen tahliye kararının Şahan için de benzer dayanaklarla tutukluluğunun ölçülülük ve orantılılık ilkeleriyle bağdaşmaz hale getirdiği belirtilmiştir 1.
    • Delil ve İddialar: İtiraz dilekçesinde, "kent uzlaşısı" ve HDK'ye dair iddiaların tamamen varsayıma dayandığı ve somut delil gösterilemediği vurgulanmıştır 24. Ayrıca, PKK'nın 12. Kongresi'nde kendini feshettiği iddiası da yer almıştır 2.
    • Süreç Takibi: Avukat Hüseyin Ersöz, itiraz sonrası sürecin takip edildiğini, ancak henüz bir gelişme olmadığını ifade etmiştir 3.
    Şahan, 23 Mart 2025'te tutuklanmış olup, hala hakim karşısına çıkmamıştır 3.
    5 kaynak
    Resul Emrah Şahan hakkında öne sürülen bazı iddialar şunlardır:
    • Terör örgütüne yardım 13. DEM Parti’nin kent uzlaşısı kapsamında Şahan'ın desteklenmesi ve kurulan ilişkiler, "terör örgütüne yardım" suçlaması olarak dosyasında yer almıştır 13.
    • PKK ile bağlantılı kişilerle çalışma 3. Şahan'a, Azad Barış ile olan ilişkisi sorulmuştur 5. Şahan, bu kişinin 2019 sürecinde HDP resmi görevlisi olduğunu ve o dönemde İBB’de yaptığı resmi görüşmelerde tanıştıklarını belirtmiştir 5.
    • Terör finansmanına aracılık 3. TGRT Haber’de, iktidara yakınlığıyla bilinen Cem Küçük tarafından ortaya atılan "PKK’ye para aktarma" ve "teröre finansman sağlama" iddiaları da dosyada yer almıştır 3.
    Şahan, tüm bu iddiaları reddetmiş ve hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ifade etmiştir 5.
    5 kaynak