CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın polis ablukasına alınmasının nedeni, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, CHP’nin 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde seçilen Özgür Çelik ve yönetimini görevden uzaklaştırarak yerine Gürsel Tekin, Zeki Şen, Hasan Babacan, Müjdat Gürbüz ve Erkan Narsap'ı kayyum olarak atamasıdır .
Kayyum olarak atanan Gürsel Tekin, 8 Eylül Pazartesi saat 12.00’de il başkanlığına gideceğini ve açıklama yapacağını duyurmasının ardından, CHP İstanbul Gençlik Kolları'nın aynı gün il başkanlığı önüne çağrı yapması sonucu çok sayıda çevik kuvvet ekibi bölgeye yönlendirilmiş ve il başkanlığı ablukaya alınarak bölgeye giden yollar kapatılmıştır .
İstanbul Valiliği de bu çağrının ardından, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli ilçelerinde her türlü miting, basın açıklaması, açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, anma töreni ve benzeri türdeki eylem ve etkinliklerin, 7 Eylül saat 20.00’den 10 Eylül saat 23.59’a kadar yasaklandığını açıklamıştır .
Abluka, CHP'li yöneticilerin polis ekipleriyle arasında yaşanan tartışmalar ve zaman zaman yaşanan gerginlikler nedeniyle devam etmektedir .