• Buradasın

    Erdoğan, Mısır'da BAE ile Gazze Konusunu Görüştü

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze temalı Barış Zirvesi’ne katılmak için Mısır’a gitti ve burada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. 
    1
    22 saat önce
    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, kabulde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. 
    2
    22 saat önce
    Başkan Erdoğan kabulde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki siyasi ilişkilerin geliştirilmesinin ticaret ve yatırım alanlarındaki iş birliğine de katkı sağladığını, savunma sanayii başta olmak üzere diğer konularda da ilerleme için gayret gösterdiklerini ifade etti. 
    3
    22 saat önce
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Gazze'deki soykırımın sona ermesi için çalıştığını, kalıcı barışa dair bir fırsat penceresi aralandığını, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 
    4
    22 saat önce
    Ayrıca, ateşkes anlaşmasının eksiksiz bir şekilde uygulanması gerektiğini, insani yardımların Gazze’ye kesintisiz ulaşmasının ve yeniden inşa faaliyetlerinin acilen başlatılmasının önemine dikkat çekti. 
    5
    22 saat önce

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki iş birliği alanlarından bazıları şunlardır:
    • Ekonomi 125. Enerji, sağlık, tarım, lojistik, endüstri, altyapı, finans ve turizm alanlarında iş birliği yapılmaktadır 145.
    • Savunma 23. Gizli bilgilerin karşılıklı korunmasına yönelik mutabakat ile savunma ve güvenlik alanındaki iş birliği kurumsal bir yapıya kavuşmuştur 23.
    • Sanayi ve imalat 23. Sanayi ve imalat sektöründe yatırım anlaşması, Türkiye'nin üretim kapasitesine uluslararası bir ivme kazandırmayı hedeflemektedir 23.
    • İlaç sektörü 23. İlaç sektöründe yatırım iş birliği, iki ülke arasında kritik sektörlerde üretim ve Ar-Ge faaliyetlerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır 23.
    • Gıda ve tarım 23. Gıda ve tarım alanlarında iş birliği, sürdürülebilir gıda tedariki ve tarımsal teknolojiler konularında karşılıklı yatırım potansiyelini artıracaktır 23.
    • Kutup araştırmaları 23. Kutup bölgelerinde bilimsel araştırma iş birliği, Türkiye’ye bilimsel veri üretimi ve çevresel gözlem çalışmaları açısından stratejik katkılar sunacaktır 23.
    • Kültürel ilişkiler 1. İki ülke, kültürel alanda iş birliği için mutabakat zaptı imzalamıştır 1.
    Türkiye ile BAE arasındaki iş birliği alanları, imzalanan yeni mutabakat zaptlarıyla genişlemeye devam etmektedir.
    5 kaynak
    Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi, 13 Ekim 2025 tarihinde Mısır'da, ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin eşbaşkanlığında düzenlenmiştir 12. Zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 30 kadar lider katılmıştır 1.
    Zirvede gerçekleşen bazı önemli olaylar:
    • Ateşkes Anlaşması: Hamas ile İsrail arasında imzalanan ateşkes anlaşması dünya kamuoyuna duyurulmuştur 2.
    • Niyet Belgesi: Mısır, Katar, Türkiye ve ABD liderleri, Gazze için "Niyet Beyanı" imzalamıştır 12.
    • Liderler Buluşması: Zirve öncesinde liderler, aile fotoğrafı çektirmiştir 1.
    • Trump'ın Açıklamaları: ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgüler yağdırmış ve ateşkesin tesisinde Erdoğan'ın rolünü vurgulamıştır 12.
    Zirve, Gazze'de ateşkesin korunması ve barış amacıyla düzenlenmiştir 1.
    5 kaynak
    Kalıcı barış için atılması gereken bazı adımlar:
    • Dilin değişmesi ve barış etiğinin korunması 2.
    • Öcalan'ın özgür çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi 23.
    • Ana muhalefet partisi ve demokratik siyaset üzerindeki baskının sona erdirilmesi 2.
    • AİHM ve AYM kararlarının uygulanması 2.
    • Silah bırakanlar için hukuki güvence, siyasete katılım süreçleri ve eve dönüş haklarının sağlanması 3.
    • Demokratik entegrasyon ve barış yasalarının çıkarılması 3.
    • Toplumsal aktörlerin sürece dahil edilmesi 4.
    Barış süreçlerinin hassas ve aşamalı bir süreç olduğu, bu nedenle sabırlı ve dikkatli adımlar atılması gerektiği unutulmamalıdır 4.
    5 kaynak