• Buradasın

    Kartalkaya'daki otel yangına ilişkin davanın üçüncü duruşması 27 Ekim'de başlayacak

  • Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta 78 kişinin hayatını kaybettiği, 137 kişinin yaralandığı yangına ilişkin aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 20'si tutuklu 32 sanığın yargılanmasına 27 Ekim Pazartesi günü devam edilecek. 
    1
    25 Ekim
    İlk duruşması 7 Temmuz'da özel olarak oluşturulan Bolu Sosyal Bilimler Lisesi Spor Salonu'nda başlayan davada, 10 gün boyunca sanık savunmaları alındı, yangında hayatını kaybedenlerin yakınları, yaralananlar ile taraf avukatları beyanda bulundu. 
    2
    25 Ekim
    Duruşmaların ardından mahkeme heyetinin 17 Temmuz'da açıkladığı ara kararda, tutuksuz sanık itfaiye eri İrfan Acar'ın tutuklanmasına, mutfak personeli tutuklu sanık Faysal Yaver'in yurt dışına çıkış yasağı getirilerek adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verilerek, duruşma ertelendi. 
    3
    25 Ekim
    Cumhuriyet savcısı, celse arasında mahkemeye sunulan ve 10 sanık hakkında iddianamedeki ceza istemlerinde değişiklik yapılan 21 sayfalık esasa ilişkin mütalaasını okudu. 
    4
    25 Ekim

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak 2025 tarihinde çıkan yangının kesin çıkış nedeni henüz belirlenememiştir 35. Ancak, yapılan ilk açıklamalara göre yangının elektriksel bir arızadan kaynaklanmış olabileceği düşünülmektedir 5.
    Yangının çıkış noktasının tespit edilmesi için yetkililer tarafından incelemeler sürdürülmektedir 5.
    5 kaynak
    Sanıkların savunmalarında öne çıkan bazı noktalar şunlardır:
    • Otel sahibi Halit Ergül: "Yanılma nedenim, oteli denetleyen Turizm Bakanlığı'nın raporu ve enerji şirketinin yeterli denetim yapmaması" dedi 12.
    • Emir Aras (otelin yönetim kurulu üyesi): Yangın sırasında "alarmı öttürün" dediğini hatırladığını belirtti 5.
    • Ahmet Demir (Gazelle Otel Müdürü): "Otel sahiplerini iyi tanıyan biriyim. Ailenin hiçbir ferdinin bile isteye birinin zarar görmesine göz yumması olası değildir" dedi 3.
    • Bünyamin Bal (İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı): "Grand Kartal Otel yangını ile ilgili hiçbir sorumluluğum yok" diyerek tahliye ve beraatini istedi 5.
    • Ceyda Hacıbekiroğlu: Babasının yokluğunda çalışanlara talimat verdiğini kabul etti ancak Grand Kartal Otel’den sorumlu olmadığını savundu 5.
    Müştekiler, sanıkların savunmalarına "Katilsiniz siz!" gibi tepkilerle karşılık verdi 125.
    5 kaynak
    Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de yaşanan yangın sırasında yetersiz kalan bazı yangın güvenliği önlemleri şunlardır:
    • Yangın algılama sistemi ve alarmlar: Bilirkişi raporlarına göre, otelde yangın algılama sistemi devreye girmemiş ve yangın alarmları çalmamıştır 15.
    • Yangın merdivenleri: Otelde iki yangın merdiveni bulunduğu, ancak bu merdivenlerin servis merdiveni olarak kullanıldığı belirtilmiştir 15.
    • Yangın kapıları ve ikinci acil çıkış kapısı: Otelin yangın kapıları ve ikinci acil çıkış kapısı yönetmeliklere uygun değildi 1.
    • Güvenlik önlemleri eksikliği: Bazı görgü tanıkları, yangın merdiveni veya duman dedektörü gibi güvenlik önlemlerinin olmadığını ifade etmiştir 1.
    Ayrıca, otelin ahşap dış kaplaması yangının hızla yayılmasına neden olmuştur 15.
    5 kaynak
    Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta çıkan yangınla ilgili soruşturma, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından beş cumhuriyet savcısı ve yedi kişilik bilirkişi heyetiyle yürütülmüştür 4.
    Soruşturma kapsamında:
    • 31 şüpheli gözaltına alınmış, bunlardan 22'si tutuklanmıştır 5.
    • Bilirkişi raporu hazırlanmıştır 5.
    • Yangın güvenliği yönünden eksiklikler tespit eden Bolu Belediyesi itfaiye görevlilerinin ifadeleri alınmıştır 2.
    • Otel yöneticilerinin, yangın güvenliği eksikliklerini bilmelerine rağmen önlem almadıkları ve denetimin iptali için irtibat kurdukları belirlenmiştir 2.
    Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki bazı kamu personeli hakkında da soruşturma izni verilmiştir 3.
    5 kaynak
    Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangınında kurtarma çalışmaları şu şekilde yapıldı:
    • Otel personeli ve misafirler merdiven ve çarşaflarla tahliye edildi 124. Üst katlardan tahliye yapılamadı çünkü merdivenler ve sundurmalar yetersiz kaldı 12.
    • İtfaiye ekipleri, 50'den fazla kişiyi camlardan merdivenli araçla, 1 kişiyi de atlama yatağıyla kurtardı 5.
    • AFAD ekipleri, otelin tüm katlarında tarama yaparak içeride kalan olup olmadığını kontrol etti 3.
    Yangın alarmının çalışmadığı ve otelde yangın merdiveni bulunmadığı belirtildi 12.
    5 kaynak