• Buradasın

    Diyarbakır Kulp'ta köprü inşaatında çökme: 4 yaralı, 2 kişi enkaz altında

  • Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, köprü inşaatında çökme meydana geldi. 
    1
    8 saat önce
    Olayda dört kişi yaralandı. 
    2
    8 saat önce
    İlk müdahale ekipleri tarafından yaralanan dört kişi stabilize edilerek sağlık kuruluşlarına sevk edildi. 
    3
    8 saat önce
    Enkaz altında kalan 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. 
    4
    8 saat önce

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Köprü çökmesinin nedenleri arasında şunlar bulunabilir:
    • İnsan hatası ve kalitesiz malzeme kullanımı 123. Kötü malzemeyle yapılan ve kalitesiz işler, köprülerin ömrünü kısaltabilir 3.
    • Rezonans 14. Bir köprünün, tam doğru frekansta titreşmesine neden olan senkronize yürüyüşler gibi durumlar, çökmeye yol açabilir 4.
    • Doğal afetler 1. Yağmur, fırtına ve özellikle rüzgarlar, köprülerin yıkılmasında önemli bir etken olabilir 12.
    • Yapısal hatalar 14. Tasarım hataları ve tüm ilgili kuvvetleri hesaplama başarısızlığı, köprülerin çökmesine neden olabilir 14.
    • Bakım eksikliği 5. Düzenli ve standartlara uygun bakım yapılmaması, köprülerin zayıflamasına ve çökmesine yol açabilir 5.
    5 kaynak
    Köprü inşaatlarında alınan önlemler şunlardır:
    • Risk değerlendirmesi 3. Proje başlamadan önce detaylı bir risk değerlendirmesi yapılır ve gerekli güvenlik önlemleri belirlenir 3.
    • Kişisel koruyucu donanımlar (KKD) 3. İşçilerin güvenliğini sağlamak için baret, güvenlik kemeri, eldiven gibi uygun KKD’ler kullanılır 3.
    • Çalışma alanı güvenliği 3. Çalışma alanı uygun şekilde işaretlenir ve yetkisiz kişilerin girişine izin verilmez 3.
    • Vinç operatörünün uzmanlığı 3. Deneyimli ve sertifikalı vinç operatörleri kullanılır 3.
    • Acil durum planı 3. Acil durumlar için detaylı bir plan oluşturulur ve işçiler bu plan hakkında bilgilendirilir 3.
    • Yüksek kaliteli malzeme seçimi ve denetimi 4.
    • Düzenli güvenlik eğitimleri 4. Çalışanlara düzenli güvenlik eğitimleri verilir 4.
    • İşe özel güvenlik ekipmanları 4. İşe özel güvenlik ekipmanları sağlanır 4.
    • Çalışma alanında sürekli denetim ve kontrol 4. Çalışma alanında sürekli denetim ve kontrol yapılır 4.
    5 kaynak
    Türkiye'de köprü çökmelerinin ne sıklıkla yaşandığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, 2025 yılında Türkiye'de bazı köprü çökmeleri meydana gelmiştir:
    • Artvin, Borçka'da tarihi üç gözlü kesmetaş köprü, su seviyesinin yükselmesi nedeniyle çökmüştür 3.
    • Rize, Ardeşen'in Şenyamaç köyünde sağanak sonrası bir köprü, derenin taşkın sularına dayanamayarak yıkılmıştır 23.
    Bu olaylar, genellikle aşırı yağışlar ve sel felaketleri sırasında meydana gelmektedir. Köprülerin düzenli bakımı ve kontrolü, çökme riskini azaltmak için önemlidir 1.
    5 kaynak
    Diyarbakır'da köprü güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu önlemler arasında:
    • Trafik levhaları ve işaretlemeler: Şehir genelinde 32.987 yeni trafik levhası monte edilmiş ve mevcut levhaların bakımı yapılmıştır 2.
    • Yol çizgileri: 2.310 kilometre yol çizgisi yenilenmiştir 2.
    • Yaya geçitleri: Özellikle okul çevreleri ve hastane önlerinde yaya geçitlerinin görünürlüğü artırılmıştır 2.
    • Güneş enerjili uyarı butonları: Kavşaklarda araç trafiğini düzenlemek amacıyla monte edilen bu butonlar, gece görüşünü artırarak sürücülerin dikkatli olmasını sağlar 2.
    • Hız kesici kasisler: Hassas bölgelerde araç trafiğini yavaşlatmak için yerleştirilmiştir 2.
    Ayrıca, köprü inşaatlarında güvenlik önlemleri ve çalışma koşulları düzenli olarak incelenmekte ve denetlenmektedir 3.
    5 kaynak
    Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki bazı altyapı projeleri şunlardır:
    • Barın Mahallesi'nde içme suyu şebekesi döşeme çalışmaları: 30 kişiye kesintisiz su temini sağlanmıştır 1.
    • İlçe otogarı kanalizasyon hattı: Yeni otogarın çevresinde 150 metrelik kanalizasyon hattı döşeme çalışmaları yapılmaktadır 1.
    • Darabin Mahallesi'nde terfi hattı: Keson kuyudan başlayarak su deposu arasında 2800 metrelik terfi hattının 1400 metrelik bölümü tamamlanmıştır 3.
    Ayrıca, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün altı ilçede (Ergani, Hazro, Sur, Çınar, Lice ve Kulp) kırsal mahallelerde içme suyu sorununu çözmek için 42 milyon liralık yeni bir altyapı çalışması başlattığı bilinmektedir 3.
    Kulp ilçesindeki diğer altyapı projeleri hakkında bilgi bulunamadı.
    5 kaynak