• Buradasın

    TEPAV açıkladı: Eylül'de gıda enflasyonu yüzde 2,81 arttı

  • Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Eylül ayına ait Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerini yayımladı. 
    1
    1 Ekim
    TEPAV Gıda Fiyat Endeksi, Eylül 2025’te aylık gıda enflasyonu oranını yüzde 2,81 olarak hesaplayarak son altı ayın en yüksek seviyesini kaydetti. 
    2
    1 Ekim
    Eylül ayında taze meyve ve sebzeler arasında fiyatı en çok gerileyen ürünler limon, salatalık ve karpuz olurken; sivri biber, çarliston biber ve kıvırcıkta dikkat çekici artışlar görüldü. 
    3
    1 Ekim
    Taze meyve-sebze grubu dışındaki ürünlerde ise Antep fıstığı, sakatat ürünleri ve reçel, en fazla zam gören kalemler oldu. 
    4
    1 Ekim
    Aynı dönem için diğer kuruluşların hesapladığı gıda enflasyonu verilerinde ise, TÜRK-İŞ mutfak enflasyonu ile oran yüzde 3,17 olarak gerçekleşti. 
    5
    1 Ekim

    Diğer konular

    X'teki tartışmalar

    Karar Haber
    Karar Haber
    @KararHaber
    Türkiye, %33.29’luk ortalama enflasyon ve %36.06’lık gıda enflasyonu ile Avrupa ülkeleri arasında zirvede yer aldı. Rapor, gıda enflasyonunun AB ortalamasının 12 katı olduğunu belirtirken, TÜİK’in yargı kararına rağmen madde fiyat listesini gizlemesini eleştirdi GizleDevamını oku
    x.comDün
  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Eylül 2025'te taze meyve-sebze fiyatlarında şu değişimler gözlemlendi:
    • Fiyatı en çok düşen ürünler: Limon, salatalık ve karpuz 125.
    • Fiyatı en çok artan ürünler: Sivri biber, çarliston biber ve kıvırcık 125.
    Bu durum, yaz sonu ve sonbahar başı dönemine denk gelen arz-talep dengelerindeki dalgalanmayı yansıtıyor 3.
    5 kaynak
    TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE), TÜİK tarafından yayımlanan TÜFE sepetinde gıda kategorisinde bulunan 127 madde türüne uygun olarak seçilen 1532 gıda ürününden oluşmaktadır 1.
    Endeks hesaplama yöntemi:
    • Veri derleme: Ürünlerin isimleri, markaları ve fiyat bilgileri, 11 farklı online satış platformundan web kazıma metodu ile alınır 1.
    • Fiyatların standartlaştırılması: Her bir ürünün gram başına fiyatları tespit edilir 1.
    • Fiyat seviyesi hesaplama: Aynı gün alınan fiyatların geometrik ortalaması ve tüm günlerin aritmetik ortalaması alınarak ilgili gıda kategorisinin o ayki fiyat seviyesi hesaplanır 1.
    • Eksik verilerin tamamlanması: İlgili tarihte fiyatlarına ulaşılamayan ürünlerin yerine, aynı gıda kategorisindeki diğer ürünlerin geometrik ortalaması esas alınarak eksik veriler tamamlanır 1.
    • Endeks hesaplama: TÜFE ile uyumlu bir şekilde, TEGE sepetindeki gıda kategorilerinin ağırlıkları TÜİK’in yayımladığı TÜFE madde sepeti ağırlıklarına göre belirlenir 1.
    TEGE hesaplamaları aylık bazda yapılır ve referans ayı takip eden ilk hafta içinde kamuoyu ile paylaşılır 1.
    5 kaynak
    Antep fıstığı ve sakatat ürünlerindeki fiyat artışlarının bazı nedenleri:
    • İklim koşulları ve rekolte: 2025 sezonunda Antep fıstığı fiyatlarının artmasında, yıl boyunca Gaziantep'te dengeli seyreden sıcaklık ve yağışın fıstığın kalitesini artırması, ancak genel rekoltenin beklentilerin altında kalması etkili oldu 4.
    • Talep artışı: Hem iç piyasada hem de ihracat pazarlarında Antep fıstığına yönelik ilginin artması fiyatları yukarı çekti 4.
    • Aracı firmaların fiyat stratejileri: Aracıların fiyat stratejileri de pazarı etkileyebiliyor 5.
    • Döviz kurlarındaki dalgalanmalar: İthal fıstıklar, döviz kurunun yükselmesiyle daha pahalı hale geliyor ve bu da yerli üreticilerin fiyatlarını etkiliyor 5.
    Sakatat ürünlerindeki fiyat artışlarının nedenlerine dair bilgi bulunamamıştır.
    5 kaynak
    TÜRK-İŞ'in Eylül 2025'e ait mutfak enflasyonu verileri şu şekildedir:
    • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 27.970,50 TL’ye yükselmiştir 13.
    • Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 91.109,11 TL’ye ulaşmıştır 13.
    • Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de 36.304,79 TL’ye yükselmiştir 13.
    • “Mutfak enflasyonu”ndaki aylık artış %3,17 olmuş, on iki aylık değişim oranı %41,05, yıllık ortalama artış ise %40,94 olarak hesaplanmıştır 13.
    TÜRK-İŞ’in verilerine göre, Eylül 2025’te et ve tavuk fiyatlarındaki yükseliş, yumurtadaki keskin zamlar ve yeşil mercimek ile kırmızı mercimekte görülen fiyat artışları mutfak giderlerini artıran başlıca unsurlar olmuştur 3.
    TÜRK-İŞ’in verileri, yalnızca bir gelir düzeyini değil, aynı zamanda insana yakışır bir yaşam standardını işaret etmektedir 3. Bu veriler, dar gelirli çalışanların ve emeklilerin yaşam şartlarının giderek ağırlaştığını göstermektedir 3.
    TÜRK-İŞ’in verileri, TEPAV’ın verileri ile karşılaştırıldığında, gıda fiyatlarında artışın sürdüğü görülmektedir 4.
    5 kaynak
    Eylül ayında gıda enflasyonunun artmasının birkaç nedeni bulunmaktadır:
    • Özel üniversite fiyatları: Eğitim kalemindeki, özellikle özel üniversite fiyat artışı, hizmet grubunda aylık fiyat artışına neden olmuştur 1.
    • Gıda fiyatlarının yükselişi: Mayıs, haziran ve temmuz aylarında manşet enflasyonda düşürücü etki yapan gıda fiyatları, son dönemde yükseliş eğilimindedir 1.
    • Ürün bazlı artışlar: Eylül ayında sivri biber, çarliston biber ve kıvırcık gibi ürünlerde yüksek fiyat artışları gözlemlenmiştir 235.
    Bu faktörler, Eylül 2025'te gıda enflasyonunun son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına yol açmıştır 235.
    5 kaynak